Potrawy, w których znajduje się dodatek oleju spożywczego są w zasadzie przygotowane codziennie i to nie tylko w naszych gospodarstwach domowych, ale także w barach oraz restauracjach. W związku z powyższym wiele osób zmaga się z problemem utylizacji zużytego oleju. Część tych osób kierując się niewiedzą czy też wygodą, pozbywa się oleju poprzez wylanie do toalety czy też do zlewu. Przez takie postępowanie może dojść do zatorów rur. Jakby tego było mało jest to rozwiązanie niezwykle ekologiczne.
Na czym dokładnie polega utylizacja oleju spożywczego?
To, w jaki konkretnie sposób utylizowany jest olej spożywczy, ma niezmiernie spore znaczenie. W domowych gospodarstwach można sobie z tym radzić na bardzo wiele przeróżnych sposób. Przykładem może być odlewanie oleju zużytego do bardzo szczelnych pojemników. W przypadku gastronomicznych lokali, sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana.
Każdego dnia wykorzystuje się w restauracjach spore ilości oleju spożywczego. Dlatego też dla właścicieli lokali istnieje możliwość skorzystania z opcji odbioru oleju zużytego poprzez profesjonalne firmy, które się tym zajmują na co dzień. Utylizacja oleju spożywczego wiąże się tak naprawdę z jego regeneracją. Jest to proces, w którym rafinacja olejów odpadowych odgrywa największą rolę. Poprzez samą rafinację, usuwane zostają wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz produkty utleniania. Powstają dzięki temu w pełni czyste oleje bazowe.
Utylizacja oleju polega zatem na jego przystosowaniu do ponownego wykorzystania w przeróżnych dziedzinach życia. Olej odbierany jest poddawany samym procesom oczyszczania, ponieważ podczas smażenia, w nim zachodzi bardzo dużo niezwykle niekorzystnych chemicznych procesów.
W wyniku smażenia oleju pozostawać mogą w nim także substancje z produktów w nim smażonych. Rafinacja pomaga nam w ich oczyszczaniu. Wszystkie zbędne składniki, które nie będą przydatne do używania dalszego oleju, zostają wyeliminowane podczas utylizacji.
Stopień, jak i także sam zakres utylizacja znacząco może się różnić zależnie od bardzo wielu czynników. Najważniejsze jest tak naprawdę przeznaczenie oleju do utylizacji, ponieważ do uzyskania surowców wysokiej jakości, bardzo potrzebna jest większa liczba wszelkich niezbędnych utylizacyjnych zabiegów.
Dlaczego trzeba w sposób odpowiedni utylizować olej w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych?
Utylizacja odpowiednia oleju spożywczego jest obowiązkiem właścicieli danych lokali gastronomicznych. Jest to odpad, który wymaga bezwzględnie zagospodarowania odpowiedniego.
Utylizacja odpowiednia oraz także przechowywanie zużytego oleju do czasu odbioru przez firmę jest niezwykle ważne. Przechowywanie tłuszczu już wykorzystywanego w beczkach czy też w szczelnych pojemnikach jest rozwiązaniem, które nam pomoże uniknąć bardzo wielu zagrożeń. Jeśli w wyniku uszkodzenia opakowania, zużyty olej by się przedostał do gleby i tym samym stałby się dosyć niebezpieczną substancją dla bardzo wielu gatunków zwierząt oraz roślin.