Pakowanie żywności jest obecnie dziedziną, w której dostępnych jest wiele rozwiązań. Nowoczesne sposoby pakowania żywności pozwalają nie tylko na optymalizację pracy, zaoszczędzenie pieniędzy, ale także na przedłużenie przydatności żywności oraz na produkcję opakowań, które nie szkodzą środowisku.
Odpowiednie chronienie żywności to podstawa
Nowoczesne automaty pakujące potrafią naprawdę zadziwić. Podstawową funkcją opakowania zawsze będzie chronienie produktu, a dzisiejsze maszyny potrafią z największą precyzją zapakować żywność. Warto pamiętać, że odpowiednia ochrona żywności przyczynia się pozytywnie do ochrony środowiska, gdyż sprawia, że żywność się nie marnuje i nie trzeba tak szybko jej wyrzucać.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (po angielsku FAO) co roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności. Z ich raportów wynika również to, że bardzo dużo żywności psuje się podczas transportu. W ramach projektu SAVE FOOD, Organizacja opracowała zalecenia dotyczące higieny pakowania żywności. Dzięki ich zaleceniom, marnotrawstwo jedzenia z roku na rok spada.
Inteligentne opakowania żywności
Potencjał innowacyjności w dziedzinie opakowań żywności jest niezwykły. Obecnie, tworzone są opakowania umiejące kontrolować poziom wilgotności, czy zapobiegające namnażaniu się bakterii. Nowoczesna maszyna do workowania żywności sprawia, że jest ona zdatna do jedzenia przez naprawdę długi czas.
Inteligentne opakowania wyposażone są w specjalne absorbenty, które właśnie niejako współpracują z żywnością. Większość opakowań wyposażona jest w cząsteczki żelaza i soli, które działają jak antyseptyki i konserwanty.
Nowoczesne rozwiązania higieniczne w opakowaniach żywności
Zachowanie higieny jest priorytetem, a ten obowiązek spoczywa zawsze na producencie, szczególnie w przypadku takich produktów jak mięsa, warzywa, czy nabiał. Niezwykle ważne jest stosowanie odpowiednich środków higienicznych już na etapie linii produkcyjnej.
Jednak również na etapie pakowania żywność może zostać skażona. Dlatego nowoczesne rozwiązania do pakowania żywności posiadają specjalne sterylizatory i odkażacze — niekiedy są one praktycznie jałowe. Do takich procesów często wykorzystywane są specjalnej bakteriobójcze lampy UV lub pakowaczki próżniowe. Przykładem takiego rozwiązania są dwukomponentowe opakowania “skin pack”, które pakują żywność w tkacki, a następnie zamykają je za pomocą sterylnej folii żywnościowej.