cukiernik

Cukiernik kojarzony jest w dużym stopniu ze słodkimi wyrobami. Nic dziwnego, przecież to właśnie je przyrządza w cukierni. To właśnie tam w głównej mierze będą pracować osoby na takim stanowisku. Oprócz tego jego usługi będą przydatne w piekarni, gdzie wypiekany jest chleb oraz innego rodzaju pieczywo. Pracę znajdzie również w firmach produkcyjnych, specjalizujących się przemysłem wyrobów słodkich. Bardzo często profesjonalnych cukierników poszukują firmy cateringowe, hotele, motele, bary oraz instytucje kulturalne. Co jest wymagane przez pracodawców do wykonywania zawodu cukiernika? Czy pomysł na własny biznes jest opłacalny? Przekonajmy się!

Przeczytaj też: https://www.zawody.pl/cukiernik-praca-na-etacie-czy-wlasna-dzialalnosc/

Praca jako cukiernik na etacie – wymagania pracodawców

Konkurencja na rynku cukierniczym z roku na rok wzrasta. Wybić możemy się jedynie na jakości proponowanych przez nas produktów. Zależy to w dużej mierze od pracowników, a zatem pracodawcy dużą uwagę zwracają na doświadczenie swoich przyszłych pracowników. Na pewno będą zwracali uwagę też na wykształcenie i umiejętności. Takowe możemy zdobyć w szkole branżowej, która ceni się pod względem praktyk zawodowych. Pracodawcy oczekują dyspozycyjności, zaangażowania do pracy, braku problemu wstawania o wczesnych godzinach, wysokiej kultury osobistej, szybkości w nawiązywaniu kontaktów z klientem oraz dobrej organizacji pracy, a do tego również zdolności artystycznych i manualnych.

Praca cukiernika – założenie własnej cukierni

Aby spróbować swoich sił jako cukiernik przedsiębiorca musisz zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Pierwszym, a zarazem głównym i jest lokal. Założenie cukierni od podstaw jest bardzo kosztowne, ale też ambitne. Dobrym pomysłem jest kupienie już istniejącego lokalu i zaaranżowanie go na cukiernię. Jest to dużo mniej kosztowne niż budowanie cukierni od zera. Wynajęcie jest również dobrą opcją, ale wówczas nie możemy dokonywać zmian remontowych bez zgody właściciela. Kolejną ważną kwestią są koszty. Na start potrzebna nam niemała sumka pieniędzy. Musimy być wyposażeni w samochód, ponieważ sporo zamówień i będziemy przyjmowali na wynos lub w ramach cateringu. Założenie takiej działalności na początku może wynieść nas około 70000 zł. To jednak nie koniec. Kwestią którą warto jest poruszyć jest zatrudnienie personelu. Nie ze wszystkim poradzimy sobie sami i dobrze jest przyjąć do pracy wykwalifikowaną kadrę pracowników, którzy będą wobec nas nie tylko i lojalni, ale będą wypełniali swoje obowiązki zawodowe jak najlepiej.

Zobacz też: http://www.infoniemcy.pl/ile-zarabia-cukiernik-zarobki-cukiernika/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here